Få styr på styring – og få tid til alt det sjove som leder!

maj 15th, 2018

Vi møder mange ledere, der bruger uforholdsmæssigt meget af deres kostbare tid på at kæmpe med at få overblik over eller indsigt i alle de begreber, der slutter med styring (økonomistyring, projektstyring, kvalitetsstyring etc.). Ofte sker det lidt på bagkant og i Excel. Kan du genkende dette? Tiden går fra de andre ledelsesroller, som lederen skal prioritere – den strategiske ledelse, forandringskommunikation, personaleledelse og ekspertledelse.

Erfaringerne fra en række studier viser, at ledere der har styr på deres styring, bliver mere succesfulde i deres lederskab, kan lede med overskud og undgår at gå i ledelsesfælden, hvor den eneste variabel er tiden med familien. Styr på styring giver også overskud til at være mere nærværende, spotte trends og tendenser samt være på forkant i forhold til at justere forretningen med korrigerende handlinger.

En god fremgangsmåde til at få overblik over, hvordan du disponerer din ledelsestid, er at skrive ned henover et par dage, hvordan du bruger din tid – og husk også den tid du bruger foran skærmen om aftenen. De fleste ledere bliver overrasket over, hvor lang tid der bruges på styringsdelen af ledelsesopgaven. Især når dette sammenholdes med behovet for mere tid sammen med medarbejderne eller mere tid til at tænke strategisk og lægge sporet til morgendagens succeser.

Hvis du oplever, at du reelt bruger for lang tid på styringsopgaver, er der flere udveje:

  1. Få automatiseret dine styringsopgaver. Investér i at få udarbejdet de rigtige rapportudtræk eller en effektiv BI-rapportering, der også kan bruges opad til
  2. Uddeleger styringsopgaven til dine medarbejdere eller til jeres stabsfunktion
  3. Overvej om dit behov for kontrol er for højt. Kontrol er godt, men tillid giver mere handlerum og tid til at være nærværende overfor dine medarbejdere.