Er du æstetiker eller etiker? Et spørgsmål, der er misforstået at besvare

maj 20th, 2018

En sen eftermiddag på kontoret fandt vi denne test på nettet: Er du æstetiker eller etiker? (http://llk.dk/uzy4rz). Testen satte gang i snakken om, hvorvidt det overhovedet er muligt at kategorisere således?


I mødet med en mangfoldighed af mennesker udfoldes utallige og unikke træk og personligheder parallelt med opbyggelsen af relationer – noget vi i Nobiles sætter stor pris på, og derfor også noget vi lader os udfordre af. Vi oplever, at vi mennesker lader os drage af den specifikke kontekst og har svært ved at løfte os ud af vores første indskydelser og intuitioner. I forsøget på at ændre adfærd i organisationer finder vi i Nobiles det nødvendigt – i samarbejde med kunden – at reflektere på et højere niveau, for at imødekomme og forstå den udspillede adfærd med henblik på at forandre.

Søren Kierkegaard må, blandt andre, betragtes som anfører indenfor metarefleksion og har med sine finurlige vendinger formået at udfordre menneskets begrebsverden igennem årtier. En af Kierkegaards teoretiserede filosofier er Stadielæren, som omhandler menneskets udvikling fra en primitiv og umiddelbar aktør mod en højere og mere idealistisk etiker. Teorien skematiserer og favoriserer menneskers adfærd og kunne, om man ville, bruges til at afdække personlig adfærd i organisationer – det mener vi i Nobiles er misforstået! Problemet er, at teorien ikke er Kierkegaards egen, men derimod afledt af Kierkegaards filosofier.

Teorier og modeller om menneskers adfærd og tanker bliver desværre ofte brugt til at begrænse menneskets tankevirksomhed og muligheder. Vi mener dog, at Kierkegaards filosofi i højere grad forsøger at bidrage til at nuancere den enkeltes forståelse af den aktuelle virkelighed, således eksistentielle og faglige udfordringer mødes med åbenhed og nysgerrighed frem for med en lukket og skematiseret tænkning.

I Nobiles mener vi ikke, at mennesker er eller skal mødes i fastlåste i stadier eller skemaer, og vi bruger ikke energi på at vurdere om etikeren er bedre end æstetikeren. Vi betragter derimod mennesker som unikke personligheder, der med omhu og i følgeskab kan lære at forstå sig selv og dermed kan lære at agere med åbent sind – og vende blikket indad i stedet for udelukkende at se verden som problemet.

Vi er ofte selv problemet; om du er etiker eller æstetiker, politikommissær eller konsulent, og derfor ligger løsningsmuligheden ligeledes ofte hos os selv. I Nobiles følges vi med mange mennesker på denne rejse gennem workshops, lederudvikling og coaching, og vi gør det altid med respekt for den enkelte og dennes ståsted.

Derfor er vi i Nobiles meget opmærksomme på, at når vi bruger modeller, stadier eller teorier om mennesker, er det ikke for at fastlåse kunden i mønstre eller i skematiseret adfærd, men for at åbne mulighederne overfor kunden selv, således at aktuelle udfordringer kan overvindes.

Svaret på om du er æstetiker eller etiker er derfor nok et både/og. Det ændrer sig i forhold til konteksten – men det ændrer nu ikke på, at det sjovt at tage en test: Er du æstetiker eller etiker? (http://llk.dk/uzy4rz).

Kontakt os og få en snak.